"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ - Το σύνθημα που χρειάζεται και πάλι για ν’ αλλάξει ο κόσμος...



8  Μαρτίου 1857 οι εργάτριες στην Υφαντουργία κινητοποιούνται στη Ν. Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς.

Η αστυνομία διαλύει με  βία τις διαμαρτυρίες.

Δύο χρόνια μετά οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργανώνουν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνεχίζουν τον αγώνα για τη χειραφέτησή τους.

Το 1908, 15.000 γυναίκες παρελαύνουν στους δρόμους της Ν. Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

Σύνθημά τους « Ψωμί και Τριαντάφυλλα», οικονομική ασφάλεια δηλαδή και ποιότητα ζωής.


Ο εορτασμός της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας, μέλους του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

161 χρόνια μετά το παρελθόν μας καταπλήσσει με την επικαιρότητά του, οι γυναίκες αμείβονται με 41% λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άντρες.

Τον Ιανουάριο του 2018 το σύνολο των εγγεγραμένων ανέργων (αναζητούντων εργασία) στον ΟΑΕΔ  ανήλθε σε  903.303 άτομα εκ των οποίων οι 343.014 είναι άντρες(37,97%) και  οι 560.289 (62,03%) είναι γυναίκες.

Σε έρευνα της Eurostat που αφορά το 2016 οι Ευρωπαίες αμείβονται κατά 16,3% λιγότερο από τους Ευρωπαίους, με τα ίδια ακριβώς  προσόντα και προϋπηρεσία.

Χαμηλότερες κατά 41,4% ήταν το 2014 οι μέσες ετήσιες αποδοχές των γυναικών στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat, που δείχνει ότι το μισθολογικό χάσμα τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ε.Ε. παραμένει αμείωτο.

Το 2015 η διαφορά των μισθών ανδρών και γυναικών στην Ε.Ε. ήταν 39,6%.

Οι γυναίκες αναλαμβάνουν άμισθα καθήκοντα όπως το νοικοκυριό, τη φροντίδα των παιδιών ή συγγενικών προσώπων,την ψυχολογική υποστήριξη των μελών της οικογένειας, την ενισχυτική διδασκαλία.και άλλα «ων ουκ έστι αριθμός» καθήκοντα.

Αν τα κράτη είχαν κληθεί να πληρώσουν την απλήρωτη γυναικεία εργασία θα είχαν πτωχεύσει!

Οι γυναίκες αποτελούν μικρότερο ποσοστό του 6% των Διευθυνόντων Συμβούλων.

Εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων τόσο στην πολιτική όσο και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Αποτελούν μικρότερο ποσοστό του 6% των Διευθυνόντων Συμβούλων.

 Στις Εθνικές  Εκλογές της  20ης  Σεπτεμβρίου  2015  οι γυναίκες που εκλέχθηκαν βουλευτές ήταν μόλις  54 , ενώ στις εκλογές του Γενάρη ήταν 68.

Η δημοκρατία είναι ανάπηρη , απουσιάζει η γυναικεία ματιά .

Όλα δείχνουν πως απαιτείται επανεκκίνηση των γυναικών προκειμένου  να διεκδικήσουν τη θέση που τις αξίζει στη Βουλή, στους Δήμους, στην Αγορά Εργασίας ... στη Ζωή.

Πρέπει εκ νέου να διεκδικήσουμε : ισότητα εργασίας, ισότιμη οικονομική ανεξαρτησία για άνδρες και γυναίκες, ισότητα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών,ισότητα στις θέσεις ευθύνης και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι παλιές συνταγές δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον.

Χρειάζονται νέα εργαλεία , νέες στρατηγικές , νέοι στόχοι που θα συμβάλλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και στην καταπολέμηση της μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ανισορροπίας.

Πάνω από όλα ομως χρειάζονται αυτασφαλείς και αυτάρκεις γυναίκες , γυναίκες που καταφάσκουν στη γυναικεία τους φύση και δε ζουν με το άγχος της υπέρβασής της.



                              ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ










Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP