"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

Νέα Προγράμματα ΟΑΕΔ 2016


Πρόγραμμα σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο πρόγραμμα voucher 2016 με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας» από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη 31 Μαρτίου. Περιλαμβάνει 15.000 ωφελούμενους και η διάρκεια του προγράμματος είναι 260 ώρες.





Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού, 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ οι οποίοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μία αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Διοικητική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω γενικές προϋποθέσεις:
• Να έχουν γεννηθεί από 1/1/1992 μέχρι και 31/12/1997.
• Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
• Να είναι απόφοιτοι Υποχρεωτικής/ Δευτεροβάθμιας/ Μεταδευτεροβάθμιας/ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
• Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.
• Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΟΑΕΔ).
Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμέτοχής, από 16/2/2016 έως και 31/3/2016. Οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με τον κλάδο που τους ενδιαφέρει, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους σε μια από τις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπου μπορούν να αναζητήσουν και περισσότερες πληροφορίες: 
( www.logistics-eede.gr, www.exagogiko-eede.gr, και http://edu.sepe.gr ).
Στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
• Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)
• Λιανικό Εμπόριο
• Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (Έμφαση στον πρωτογενή τομέα)
• Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)
Με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 1.471 ευρώ, και όχι 799 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Η αύξηση προέκυψε διότι αναστράφηκε η αναλογία δαπάνης μεταξύ παρόχων κατάρτισης και ανέργων. Επίσης, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αμοιβή παρόχου για κάθε τμήμα κατάρτισης 1.050 ευρώ, ενώ με τον νέο σχεδιασμό ο πάροχος για κάθε τμήμα κατάρτισης θα λαμβάνει 840 ευρώ.






Προγράμματα σε αναμονή


1) Voucher για ανέργους 29-64 ετών

Εώς τα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα voucher για ανέργους 29-64 ετών. Θα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι ωφελούμενοι θα λαμβανουν ανά ειδικότητα πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων σε συνδυασμό με ενίσχυση δεξιοτήτων και συμβουλευτική. Οι άνεργοι που θα επιλεχθούν θα λάβουν ποσό που μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, θα προσεγγίσει τα 5.500 ευρώ. Το πρόγραμμα θα παρέχει και εγγυημένη απασχόληση ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του.
Το νέο πρόγραμμα αφορά 10 κλάδους της ελληνικής οικονομίας και 44 ειδικότητες.
Ορισμένοι από αυτούς είναι : το εμπόριο, ο τουρισμός,τα τεχνικά έργα, υποδομή, πληροφορική, η διαχείρηση στερεών και υγρών αποβλήτων.

2) Κοινωφελής Εργασία

Το πρόγραμμα θα ανακηρυχθεί μέσα στο Μάρτιο. Απευθύνεται σε 18.500 άνεργους σε 49 δήμους της χώρας οι οποίοι συγκεντρώνουν τα πιο υψηλά ποσοστά ανέργων και μακροχρόνια ανέργων και έχουν αρνητική τάση (εκτιμάται δηλαδή ότι η ανεργία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα). Η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν θα είναι 8 μήνες, δηλαδή 3 μήνες περισσότερο από τα προηγούμενα προγράμματα, καθώς θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διάστημα της απασχόλησης των ανέργων, αλλά και την κατάρτιση και πιστοποίησή τους για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν.
Η αμοιβή θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή στα 495 ευρώ καθαρά το μήνα για τους άνω των 25 ετών και 419 ευρώ το μήνα για τους κάτω των 25. Μία από τις καινοτομίες της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι ότι στους ανέργους θα καταβάλλονται και τα ανάλογα επιδόματα για τη νυχτερινή εργασία, καθώς και για όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP