"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

H κεντρική πλατεία του Πύργου έχει το όνομα που μας αξίζει




Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση παρακολουθώ την προσπάθεια της δημοτικής αρχής του Πύργου ν’αλλάξει το όνομα της Κεντρικής πλατείας που ονομάζεται Σάκης Καράγιωργας.

Το σκεπτικό του δημάρχου αποτυπώνεται στα λόγια του: «Δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που έχει τέτοια ανδραγαθία και κάτι τόσο μεγάλο ώστε να του δώσουμε την κεντρική πλατεία.
Θα εξετάσουμε ονόματα με την έννοια της ελευθερίας , της ανεξαρτησίας ,τη
ς δημοκρατίας και ό,τι άλλο προταθεί από πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας».

Ο Σάκης Καράγιωργας γνωστός για την αντιστασιακή του δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Τον Ιούλιο 1969 συνελήφθη όταν εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός και τραυματίσθηκε βαριά. Μετά τη σύλληψή του βασανίσθηκε απάνθρωπα και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο τον Απρίλιο του 1970 σε ισόβια ,ποινή που εξέτισε ως την αμνηστία του 1973.



Στη μνημειώδη απολογία του μεταξύ άλλων είπε:« Είχα χρέος ως καθηγητής απέναντι εις τους φοιτητάς μου...θα ήμουν ασυνεπής και θα εθεωρείτο δι’εμέ φυγομαχία εάν δια του αγώνος μου δεν εδικαίωνα τας ιδέας μου περί ελευθερίας και δημοκρατίας απέναντι των φοιτητών μου ».


Όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να τον έχουμε καθηγητή Δημόσιας Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία του Ανδρός.
Δε θα ξεχάσω ποτέ το κατάμεστο αμφιθέατρο στο οποίο δίδασκε ,υπήρχαν φοιτητές από όλες τις Σχολές.

Κάθε διδασκαλία του ήταν μια Μυσταγωγία απόλυτης μέθεξης , καρφίτσα δεν έπεφτε ,ανάσα δεν ακουγόταν.

Όλοι αφηνόμασταν στον γοητευτικό ομιλητή ,στο Δάσκαλο –Γητευτή-Ιεροφάντη να μας ταξιδέψει στον κόσμο της Αυθεντικής Επιστήμης που υπηρετεί Την Κοινωνία και τον Άνθρωπο χωρίς αυταρέσκεια και έπαρση.
Δίδασκε με απόλυτη μεταδοτικότητα και απλότητα (σοφόν το σαφές), κρεμόσουν κυριολεκτικά από τα χείλη του.
Δε θα ξεχάσω ποτέ πως σαν Σύλλογος πτυχιούχων Παντείο Β.Ελλάδας τον είχαμε καλέσει να μιλήσει για την κρίση στο καπιταλιστικό κράτος.
Όταν προσπάθησα να του εκφράσω το μέγεθος του θαυμασμού μου γιατί για εμένα ,ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας Ήρωας ,απομυθοποιώντας τελείως τον εαυτό του μου απήντησε, πως θα έκανα και εγώ ακριβώς το ίδιο αν είχα τα ίδια βιώματα! 


Αυτοί είναι οι αληθινοί Ήρωες , θεωρούν πως ό,τι κάνουν είναι χρέος τους και καθήκον τους , τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο , έτσι απλά...
Θέλω να πιστεύω πως στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική και θα κατανοήσει ο δήμαρχος Πύργου πως το όνομα Σάκης Καράγιωργας εμπεριέχει και συμπυκνώνει τις έννοιες της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας, κατά συνέπεια δε χρειάζεται αλλαγή ονόματος.


Η κεντρική πλατεία Πύργου έχει όνομα που είναι Σύμβολο για όλους μας ,γιατί ο Σάκης ο Καράγιωργας έζησε σε απόλυτη αρμονία με τις ιδέες του, πέρα από κάθε χυδαία, ιδιοτελή χρησιμοθηρία , δεν εξαργύρωσε ποτέ τους Αγώνες του ...

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP