"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

Παρουσία της Κυριακής Τεκτονίδου στην εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της Ιταλικής Δημοκρατίας, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016



Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Κυριακή Τεκτονίδου, παρευρέθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, το επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, για την Εθνική Εορτή της Ιταλικής Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Μουσείο. Σε αυτή την ημερομηνία η Ιταλία θυμάται το δημοψήφισμα της 2 και 3 Ιουνίου 1946 με το οποίο οι Ιταλοί πολίτες κληθήκαν να αποφασίσουν ποια μορφή Κυβέρνησης θα ήθελαν να δώσουν στη Χωρά (Μοναρχία η Δημοκρατία) μετά από την πτώση του φασιστικού καθεστώτος. Σαν αποτέλεσμα η Ιταλία έγινε μια Δημοκρατία και οi Savoia εξοριστήκαν.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις από κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας που μίλησαν για τα ήθη, τα έθιμα, τα μουσικά ακούσματα και κυρίως τη γλώσσα τους -τη γρεκάνικη διάλεκτο- με τους αρχαϊσμούς, την πλούσια
Χορωδία "InCanto"
συντακτική πλοκή και τις όμορφες εκφράσεις της.
Ακολούθησε συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια της Ν. Ιταλίας με τη συμμετοχή της ιταλικής χορωδίας “InCanto” και μετά από το συγκρότημα Grikanta. Η μουσικη τους έχει την μελωδικοτητα της ελληνικής διαλέκτου και την δύναμη του ρυθμού της Pizzica, η οποία είναι είδος μουσικής που χρησιμοποιήθηκε σαν θεραπευτικό μέσο για το τσίμπημα της αράχνης στη νότια Ιταλία.

Συναυλία από το συγκρότημα "Grikanta"


Συναυλία από το συγκρότημα "Grikanta"
















Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP