"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

Εκδήλωση "ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΝΤΙΝΗ ΡΩΣΙΑ", από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 14.05.2016

Το Σάββατο 14.05.2016 η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Κυριακή Τεκτονίδου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε
η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, "ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΝΤΙΝΗ ΡΩΣΙΑ", αφιερωμένη στο Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θεατρο Άνετον.
 Γνωστά και άγνωστα έργα Ρώσων συνθετών ερμήνευσαν: η ''Νέα Ευρωπαϊκή Χορωδία" και "Μεικτή Παραδοσιακή Χορωδία" Συλλόγου "ΑΓΑΠΗ" Περαίας, Παιδική Χορωδία Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.
 Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Προκοπίδου.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε η Ελεονώρα Καλαϊτσίδου.
 Στο χαιρετισμό που απηύθηνε η Κυριακή Τεκτονίδου μίλησε για την σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στη διάρκεια των χρόνων.


"Ιωάννης Καποδίστριας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Ιωάννης Βαρβάκης τρεις εμβληματικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού Κράτους και παράλληλα συνέδεσαν τον Ελληνισμό με το Ρωσικό Κόσμο.
Η ελληνική παρουσία σε εδάφη της Ιστορικής Ρωσίας χρονολογείται από την αρχαιότητα όπως μαρτυρούν πολλά τοπωνύμια στη Μαύρη Θάλασσα.
Καταλυτική για την εξέλιξη του Ελληνικού στοιχείου σε νέα εδάφη της Ρωσικής αυτοκρατορίας υπήρξε η ίδρυση της Οδησσού με διάταγμα της Αικατερίνης Β' το 1794.
Στην Οδησσό οι Έλληνες ίδρυσαν θέατρο, φιλανθρωπικές κοινωνικές οργανώσεις και σχολεία όπως την περίφημη Εμπορευματική Σχολή 1817.
Οι Έλληνες της Οδησσού συμμετείχαν ενεργά στα κοινά και τη δημοτική διοίκηση με τον Δημήτρη Ιγγλέση δήμαρχο της πόλης 1818-1821 και τον Γρηγόριο Μαρασλή δήμαρχο επίσης της Οδησσού από το 1878 και για σχεδόν 25 χρόνια.
Στην Οδησσό ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία μυστική οργάνωση με στόχο τον ξεσηκωμό του Έθνους κατά των Οθωμανών.
Οι ελληνικές κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας συνέβαλαν με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και προσφορά υλικών μέσων σε όλες τις φάσεις του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
Μέχρι σήμερα λειτουργούν στη Ρωσία Ελληνικοί Σύλλογοι με στόχο τη συσπείρωση του ελληνισμού, τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας."






Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP