"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

Συνέντευξη Κ. Τεκτονίδου στην εφημερίδα Metro



«Η Κοινωνική Συμφωνία θα μπει στη Βουλή»
Η βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης Κυριακή Τεκτονίδου μιλά στη «metro» και στον Γιώργο Κατσίγιαννη

Πεπεισμένη ότι η «Κοινωνική Συμφωνία», το νέο κόμμα των Κατσέλη και Καστανίδη, θα μπει στην επόμενη Βουλή εμφανίζεται σε συνέντευξή της στη «metro» η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κυριακή Τεκτονίδου. «Τα μηνύματα που έχω είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι οι άνθρωποι περίμεναν ένα τέτοιο εγχείρημα», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο διεγράφη, υπογραμμίζει ότι «έχει υποστεί μετάλλαξη». Η ίδια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του νέου κόμματος με τη Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «αυτό ενδεχομένως να μπορεί να γίνει».


Ο στόχος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» είναι να εισπράξει τη διαμαρτυρία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ;
Φιλοδοξούμε να πετύχουμε ένα καλό ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Να συγκινήσουμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να πείσουμε τους μη προνομιούχους ανθρώπους. Αυτό είναι το στοίχημα, διότι υπάρχει ένας τέτοιος εκμαυλισμός συνειδήσεων και έκπτωση αξιών, που οι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα διστακτικά, επιφυλακτικά.

Σε έναν ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ τι θα λέγατε;
Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μετάλλαξη. Μια κυρία μου είπε χθες: «Αν ήθελα να πάω Δεξιά, μπορώ να πάω και μόνη μου. Γιατί να με πάνε άλλοι;».

Ο στόχος για να μπείτε στη Βουλή είναι εφικτός;
Θέλω να πιστεύω πως ναι. Τα μηνύματα που έχω είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Δείχνει ότι οι άνθρωποι περίμεναν ένα τέτοιο εγχείρημα. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλή προοπτική.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως προχωρήσατε στην ίδρυση νέου κόμματος για να εκβιάσετε την επιστροφή σας στο ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;
Καλά, εντάξει. Είναι τουλάχιστον παιδαριώδη όλα αυτά. Εμείς ξέραμε ότι θα διαγραφούμε. Είναι αστείο. Θέλει πολύ μεγάλη φαντασία. Η αλήθεια είναι πολύ απλή για να είναι τόσο σύνθετη και τόσο πολύπλοκη.

Ως κόμμα, είστε πιο κοντά με τη Δημοκρατική Αριστερά; Θα μπορούσατε δηλαδή μετεκλογικά να συνεργαστείτε;
Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να γίνει. Δεν είναι κάτι που έχουμε συμφωνήσει. Οι συμφωνίες πρέπει να ξεκινούν στα πλαίσια ενός προγραμματικού ρόλου. Δεν είναι ραντεβού στα τυφλά. Θέλει σοβαρότητα. Για εμάς η ηθική πυξίδα είναι η συνείδησή μας, είναι το ήθος, γιατί αυτό νομίζω ότι κάνει και τη διαφορά. Για εμάς πρόταγμα είναι η κοινωνία και όχι οι αγορές. Η κοινωνία ζει πάρα πολύ δύσκολες στιγμές.

Το ΠΑΣΟΚ για εσάς είναι μια καλή ανάμνηση;
Ναι. Ευχαριστήθηκα και για τα καλά και για τα κακά. Αυτή είναι η μαγκιά της ζωής. Πολλές φορές πρέπει να ευχαριστείς περισσότερο για τα κακά, γιατί στις δύσκολες περιστάσεις αναγκάζεσαι και βρίσκεις τις εφεδρείες μέσα στην ψυχή σου. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως πρέπει να ευχαριστήσουμε το ΠΑΣΟΚ, που μας βοήθησε να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα.

Πάντως η πρεμιέρα του κόμματός σας ξεκίνησε με επιθέσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως από τον κ. Κουκουλόπουλο...
Εγώ θα σας πάω σε μια ιστορία με τον Βούδα. Περπατούσε για τρία μερόνυχτα με κάποιον, ο οποίος τον έβριζε συνεχώς. Οπότε στο τέλος της τρίτης ημέρας ο συνταξιδιώτης του Βούδα, φανερά εκνευρισμένος, του λέει: «Καλά, είναι δυνατόν εγώ να σας βρίζω τρεις ολόκληρες ημέρες και εσείς να μην απαντάτε;», Και η απάντηση του Βούδα ήταν: «Όταν σου δίνουν ένα δώρο και δεν το παίρνεις, το δώρο πού μένει;». Γι' αυτό δεν ασχολούμαι. Το τι λέει ο άλφα και ο βήτα και ο γάμα δεν με αφορά. Το τι λέει ο καθένας δεν με αφορά. Αν με αφορούσε, θα έμενα στο ΠΑΣΟΚ. Πραγματικά η ζωή είναι θείο δώρο και ό,τι ενέργεια έχουμε πρέπει να την καταθέτουμε προς όφελος της κοινωνίας και όχι για να απαντάμε στους συντρόφους.

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP