"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

«Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη»

«Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη» είναι το όνομα του νέου κόμματος που ίδρυσαν οι πρώην υπουργοί Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης. Πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει η Λούκα Κατσέλη, ενώ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Χάρης Καστανίδης.
Μαζί τους συντάσσονται ακόμη πέντε βουλευτές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, οι Λάμπρος Μίχoς, Μαρία Κυριακοπούλου, Γιώργος Κασσάρας και Κυριακή Τεκτονίδου.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η ίδρυση της Κοινωνικής Συμφωνίας «φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα για τη διατύπωση και υλοποίησης μιας ρεαλιστικής και συγχρόνως ριζοσπαστικής πολιτικής εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα», ενώ επισημαίνεται πως το νέο κόμμα «δεσμεύεται να υπηρετήσει μια προοδευτική πολιτική πρόταση που θα θέσει στο επίκεντρο της την προστασία του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, που θα προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».
Γίνεται επίκληση στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του πολιτικού φιλελευθερισμού, ενώ επισημαίνεται ότι «οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες δεν είναι μόνον απότοκες της λειτουργίας του αχαλίνωτου καπιταλισμού, αλλά και συνέπεια ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο οι ολιγαρχίες του πλούτου, τα κλειστά κυκλώματα εξουσίας και τα εξωθεσμικά κέντρα ασκούν υπέρμετρη επιρροή».
Δανείζεται τον όρο «δημοκρατική παράταξη», λέγοντας ότι η Κοινωνική Συμφωνία είναι «η πολιτική είναι υπεράνω της οικονομίας και το δημόσιο συμφέρον υπεράνω των οικονομικών ελίτ».
«Επιτακτικό στόχο της πολιτικής μας, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αποτελεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης το οποίο ανατρέπει τη συλλογιστική της μονόπλευρης λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης και προωθεί την πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων που αντιρροπούν τον αρνητικό προσανατολισμό του Νέου Μνημονίου.
» Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος από την κρίση και την υπερχρέωση, και η σωτηρία της πατρίδας μέσα από ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολιτικές κοινωνικής προστασίας που μπορούν να επιτευχθούν και να υλοποιηθούν εντός της Ευρωζώνης σε συνθήκες νομισματικής σταθερότητας και εθνικής ασφάλειας».
Ακόμη, τονίζεται πως το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης συνοδεύεται από πολιτικές που προωθούν: α) την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους, β) τη βιώσιμη ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη, γ) μια εθνική στρατηγική σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλο, δ) συμμαχίες για μία προοδευτική Ευρώπη.
Η Κοινωνική Συμμαχία καλεί να συμμετάσχουν «αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τη διαρκή μάχη για τη βελτίωση της ανθρώπινης μοίρας και όχι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ως τεχνική της εξουσίας, δόλιων προσωπικών συμβιβασμών και απονομής προνομίων».
«Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και την Ελλάδα, να δώσουμε πνοή στην κοινή επιθυμία για κάτι καλύτερο» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Λούκα Κατσέλη περιέγραψε ως σκοπό του κόμματος το να αναδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν πέρα από τα εκβιαστικά διλήμματα και την καλλιέργεια του πανικού και του φόβου, υποστηρίζοντας ότι στην πορεία προς το δεύτερο μνημόνιο υπήρχαν διαπραγματευτικές δυνατότητες αλλά δεν υπήρξε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος.
Ο Χάρης Καστανίδης ανέφερε ότι στόχος του κόμματος είναι να παρουσιάσει μία στέρεη λύση για τον τόπο. Στο ερώτημα αν μπορεί να ξεπεράσει μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ΠαΣοΚ είπε ότι δεν έβλεπε παρόν και συμπλήρωσε: «εμείς μείναμε πιστοί στις προοδευτικές ιδέες που πάντα άλλαζαν την Ελλάδα» ενώ το ΠαΣοΚ κινείται πλέον σε άλλη πολιτική χωροταξία.
Προσδιόρισε τις οι αρχές της Κοινωνικής Συμφωνίας ως διεπόμενες από τις ιδέες του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιδρυτική διακήρυξη της «Κοινωνικής Συμφωνίας» από τη Λούκα Κατσέλη και τον Χάρη Καστανίδη. Ακολουθούν σύντομες ομιλίες από την Κ. Τεκτονίδου, τον Λ. Μίχος, τη Μ. Κυριακοπούλου και τον Γ. Κασσάρα.

Ακολουθεί το τηλεοπτικό σποτ της "Κοινωνικής Συμφωνίας":

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP