"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

Στον ΟΑΕΔ μεταφέρονται εργαζόμενοι σε ΟΕΚ – ΟΕΕ

Μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργούμενων από 14 Φεβρουαρίου 2012 οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, έξι μηνών, δίνει πράξη υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ σε ΦΕΚ.

Αναλυτικά, προβλέπεται προσωρινή διοικούσα επιτροπή, με αρμοδιότητα την εκκαθάριση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων τους. Η θητεία της λήγει στις 31/7/2012.


Oι αρμοδιότητες των καταργούμενων φορέων μεταφέρονται και ασκούνται από τον ΟΑΕΔ.
Οι πόροι, τα ήδη ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δύο φορέων, θα μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός λογαριασμός κοινωνικής πολιτικής» με διοικητική και λογιστική αυτοτέλεια και τηρείται στην ΤτΕ.

Νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ. Αυτό που αναλαμβάνει ο οργανισμός είναι η συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, τη συντήρησή τους καθώς και υποχρεώσεις που απορρέουν από τα προγράμματα που «τρέχουν».

Η περιουσία στον αντίποδα, που υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, περνά αυτοδίκαια στον ΟΑΕΔ. Αντίστοιχα, μεταφέρεται και το προσωπικό, με την ίδια σχέση εργασίας.

Διευκρινίσεις Κουτρουμάνη από τη Βουλή

«Κανένα πρόγραμμα και καμία παροχή, που είναι σε εξέλιξη, είτε αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας είτε επιδοτήσεις ενοικίου, δεν κινδυνεύει από την κατάργηση των δύο Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ)». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, με αφορμή συζήτηση σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη και του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Ο ΟΑΕΔ, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης, επικαλούμενος και Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, θα αναλάβει να συνεχίσει τη λειτουργία των υποχρεώσεων των δύο Οργανισμών και να διεκπεραιώνει όλες τις εκκρεμότητες και τις ανοικτές συμβάσεις, μέχρι να συσταθεί η διάδοχη κατάσταση έπειτα από διάλογο.

Νωρίτερα, ο κ. Ροντούλης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν μέσα από την λειτουργία του ΟΑΕΔ, και στη συνέχεια του νέου φορέα, θα καλυφθούν όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις και εκκρεμότητες των δύο οργανισμών που καταργούνται. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες πολίτες που είτε είχαν πάρει δάνειο είτε ήταν στα προγράμματα επιδότησης ενοικίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κριτσωτάκης χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο την κατάργηση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, δύο οργανισμών, όπως είπε, με τεράστιο κοινωνικό έργο, και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει χέρι στα ταμεία και στην περιουσία τους.

«Όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό κοινωνικό έργο των δύο οργανισμών, αλλά πρέπει και να μην εξωραΐζουμε τα πράγματα και να ομολογήσουμε ότι δεν λειτουργούσαν όλα καλά. Υπήρξαν σύλλογοι που είχαν ιδρυθεί με μόνο σκοπό να πάρουν δάνεια που δεν θα επέστρεφαν ποτέ», σχολίασε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι οι 1.300 εργαζόμενοι, σήμερα, στους δύο οργανισμούς θα μεταφερθούν με κύρια εργασιακή σχέση στον ΟΑΕΔ, θα αξιολογηθούν, ενώ θα καλύψουν και οργανισμούς με σημαντικά προβλήματα όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ.

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε κατηγορηματικός τόσο ως προς την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών όσο και ως προς τα περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία, όπως είπε, δεν θα πουληθούν για να καλύψουν ανάγκες αλλά θα γίνει καλύτερη αξιοποίηση τους μέσω ειδικού λογαριασμού που θα συσταθεί.

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP