"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

Έρχεται μείωση επικουρικών, εργοδοτικής εισφοράς και επιβολή επασφάλιστρου!

Το «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων κατά 25% με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αλλά θα ισχύει αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου του 2012, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο Βήμα 99,5.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», η μείωση των επικουρικών θα κυμαίνεται στο 10% -30% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου, αλλά δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και στο 40% σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Το νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές αφορά πρωτίστως τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, το ΕΤΕΑΜ (περίπου στο 10%) και άλλα ελλειμματικά επικουρικά Ταμεία.
Η ενοποίηση που θα εξαγγελθεί θα είναι σε εθελοντική βάση, πλην των τεσσάρων βασικών Ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΤΕΑΙΤ).

Για το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και μένει η τελική επεξεργασία του σχεδίου για υπαγωγή όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ίδιο επικουρικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», εξετάζεται οι υπάλληλοι των Τραπεζών να ενταχθούν είτε στο υπό συγκρότηση ενιαίο επικουρικό ταμείο, είτε να παραμείνει ανεξάρτητο το ΕΤΑΤ. Το τελευταίο επιδιώκει τόσο η ΟΤΟΕ, όσο και οι τραπεζίτες (Εμπορική, Alpha κ.ά.) προκειμένου να υπάγονται σε αυτό οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται κάτω των 60 ετών ( αντίθετα με ότι ορίζει το νέο Ασφαλιστικό), μεταβιβάζοντας έτσι στο ασφαλιστικό σύστημα το πρόσθετο μισθολογικό κόστος.
Υπάρχουν όμως και σημεία τριβής μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών, καθώς η εργατική πλευρά διεκδικεί και άλλους πόρους για το ΕΤΑΤ.
Οι αναλογιστικές μελέτες έδειξαν ότι χωρίς τη συγχώνευση, οι μειώσεις που θα έπρεπε να γίνουν σε βάθος χρόνου θα ήταν της τάξης του 34% στο ΕΤΕΑΜ, 32% στο ΤΕΑΔΥ, 45% στα ΕΛΤΑ και στο Ταμείο των εργαζομένων στο φάρμακο, 48% στο Ταμείο των ναυτιλιακών και τουριστικών πρακτόρων, 65% στο Ταμείο της ΔΕΗ και έως 80% στο Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο .
Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και επιβολή επασφαλίστρου 0,1% στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων μέσα στο 2012.
Ως προς τα ασφάλιστρα των επιχειρήσεων, αυτά θα μειωθούν κατά 10%, αρχής γενομένης από τις εταιρείες που θα δεχτούν να βάλουν ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του προσωπικού και των ωρών εργασίας. Καθώς θα μειωθούν οι εισπράξεις του Ασφαλιστικού, αναμένεται να υιοθετηθεί μια παλαιότερη πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ περί εισφοράς στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης με ένα ποσοστό γύρω στο 0,1%, κάτι που αναμένεται να αποφέρει 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
http://www.eklogika.gr, 19/12/2011

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP