"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

Συνέντευξη Κ. Τεκτονίδου στην εφημερίδα Free Sunday: «Υπάρχει εναλλακτική λύση από το μνημόνιο»


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Free Sunday (εδώ το σχετικό δημοσίευμα)


Η Κοινωνική Συμφωνία θα συνεργαστεί με τα κόμματα που βρίσκονται στον κεντροαριστερό χώρο και αγωνίζονται για μια Ελλάδα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη όλων των πολιτών της, δηλώνει η υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης Βούλα Τεκτονίδου. Εξειδικεύει τα εθνικά ισοδύναμα που προτείνει το κόμμα της και περιγράφει τις βασικές αρχές ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.




Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών;
Αναμφίβολα είναι η άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της αυτονομίας της πολιτικής, που υποτάσσεται όλο και περισσότερο στα διαπλεκόμενα συμφέροντα της οικονομίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει εξοβελισμό των κοινωνικών κριτηρίων από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση της κοινωνίας.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές που προτείνει η Κοινωνική Συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα;
■ Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για τη διάσωση της χώρας εντός του ευρώ με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά με εξασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παροχή κινήτρων και μηχανισμών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως π.χ. της νεανικής, της αγροτικής και της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας.
■ Παραγωγή νέου πλούτου με επενδύσεις και παραγωγικές αναδιαρθρώσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, σε ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
■ Έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της βιώσιμης αξιοποίησης των εγχώριων πηγών της, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, αλλά και των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, που αποτελούν αιχμή του δόρατος στη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.
■ Συγκεκριμένη πολιτική εθνικών ισοδυνάμων που θα αντισταθμίσουν την υφεσιακή και ανορθολογική πολιτική του μνημονίου προς μια κατεύθυνση αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη.

Τα εθνικά ισοδύναμα
Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα;
Η πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων περιλαμβάνει, ενδεικτικά, μέτρα όπως:
■ Κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που με το μνημόνιο δόθηκαν στις τράπεζες, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, προκειμένου τα έσοδα που θα προκύψουν να δοθούν για τη στήριξη του εισοδήματος των περισσότερο αδύνατων κοινωνικών ομάδων και τη σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.
■ Στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με δράσεις για την καταπολέμηση των καρτέλ και των μεσαζόντων στην παραγωγή, τις μεταφορές και το εμπόριο, παράλληλα με τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
■ Διασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα και την αποτελεσματική συγκρότηση και λειτουργία ενός τραπεζικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος. Ευνοϊκή διευθέτηση των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
■ Άρση αντικινήτρων και απλούστευση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Με τα έως σήμερα δεδομένα των δημοσκοπήσεων είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δεχόταν η Κοινωνική Συμφωνία να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
Η Κοινωνική Συμφωνία θα συνεργαστεί με τα κόμματα που βρίσκονται στον κεντροαριστερό χώρο και αγωνίζονται για μια Ελλάδα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη όλων των πολιτών της. Γιατί το μέλλον της χώρας μας δεν βρίσκεται στις χαμηλές αμοιβές, αλλά στην απελευθέρωση και αξιοποίηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των ταλέντων που μένουν εγκλωβισμένα, ιδιαίτερα της νεολαίας, της οποίας έχουμε συντρίψει τα όνειρα, τις ελπίδες, τις φιλοδοξίες. Θα συνεργασθεί με όσους πιστεύουν πως η πολιτική είναι υπεράνω της οικονομίας και το δημόσιο συμφέρον υπεράνω των οικονομικών ελίτ. Θα συνεργασθεί με όσους πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι για όλους και όχι για λίγους!

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP