"Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οκτώ γωνίες των ανέμων...Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου"

Γέωργιος Σεφέρης

3 εκατ. οι άνεργοι Βρετανοί το 2012

Μαύρο και... άνεργο θα είναι το έτος 2012 για σχεδόν τρία εκατ. Βρετανούς, όπως υποστηρίζει σε έκθεσή της η βρετανική επαγγελματική ένωση εργαζομένων σε τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων (CIPD).

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, η εν λόγω ένωση ήρθε να προετοιμάσει τους εργαζομένους (αλλά και τους ανέργους) για τα χειρότερα που έπονται. Χαρακτηριστικά, η CIPD προβλέπει πως το 2012 θα είναι το πιο εφιαλτικό έτος της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς «η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι περισσότερο αδύναμη από κάθε άλλη περίοδο των τελευταίων 20 ετών», όπως σημειώνει ο Τζον Φίλποτ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της CIPD.


Συγκεκριμένα, η ένωση των εργαζομένων στον κλάδο της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού προβλέπει πως έως τα τέλη του 2012 ο αριθμός των ανέργων θα έχει εκτοξευθεί στα 2,85 εκατ. και το ποσοστό ανεργίας στο 8,8%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 1994 και μετά. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω πρόβλεψη είναι περισσότερο δυσοίωνη ακόμη και από τους πρόσφατους «μαύρους» υπολογισμούς του βρετανικού Γραφείου Παρακολούθησης Προϋπολογισμού (OBR) το οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο, βλέπει την ανεργία να ανεβαίνει στο 8,7% μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Συγκριτικά σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,3% και οι άνεργοι υπολογίζονται σε περίπου 2,64 εκατομμύρια. Μάλιστα, από αυτούς, τα 1.027 εκατ. είναι άτομα νέα σε ηλικία (πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων σε ηλικία ανέργων από το 1992, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία). Αναφορικά με το 2012, η CIPD προβλέπει πως τα κυβερνητικά μέτρα (για ενίσχυση της απασχόλησης μεταξύ των νέων και επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων) δεν είναι αρκετά ώστε να βελτιωθεί η αρνητική εικόνα της συνολικής απασχόλησης και πως η ζήτηση νέων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν θα καταφέρει στην πράξη να αντισταθμίσει τις 120.000 απολύσεις που αναμένονται του χρόνου στο βρετανικό δημόσιο.

Δημόσιο
«Για κάθε 13 θέσεις που χάθηκαν στο δημόσιο το εξάμηνο Ιουνίου-Νοεμβρίου 2011, μόνο μία θέση δημιουργήθηκε στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει χαρακτηριστικά στο BBC ο Τζον Σολτ, διευθυντής της εταιρείας εύρεσης εργασίας Τotaljobs, σύμφωνα με την οποία το 2011 η προσφορά εργασίας μπορεί να αυξήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8%, αλλά ταυτόχρονα ο αριθμός των αιτήσεων εργασίας αυξήθηκε και αυτός κατά... 42%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως για κάθε ανοιχτή θέση που υπάρχει πλέον κάνουν αίτηση κατά μέσο όρο 23 άτομα.

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP